More about Casa Galilei


An in-depth exploration of this unique property

Casa Galilei floor plans

Casa Galilei floor plans

The house’s layout

The 200 sq.m. house is arranged over two floors with an entrance at ground level outside the monastery and an entrance inside the monastery. For under­standable reasons, many potential guests have difficulty visualising the layout of Casa Galilei. The downstairs area is smaller and straight­forward but the upper level is relatively complex, so a floor plan is shown here.

The original house is around 400 years old and approached from within the monastery precincts down a flight of stairs, almost like entering a hobbit’s house: the small entrance gives no clue as to what lies within. The stairs will be no obstacle to older children and moderately active adults (80-​​year-​​olds have been known to navigate them with ease) but might be a bit tiresome for people with younger children and buggies. The pedestrian-​​only Rocca, where the house is located, is also warren of picturesque stairways and alleys and this is worth bearing in mind if your mobility is limited.

The restoration

Casa Galilei was formerly the guest quarters of the monastery that used to occupy the Rocca. Part lay within the monastery walls, while what are now the bedrooms and bathrooms were an ancient external addition.

Until recently, the guest quarters had lain derelict for over a hundred years and the sole inhab­itants were a donkey and a flock of chickens in one of the small caves and some bats in another. The internal rooms were in a poor state of repair while the external part was falling down, as you can see in the second photograph in the slide show below. Several fig trees had taken root in the ruins.

Casa Capena owner Juliet recalls, “When I first saw Casa Galilei, and it was a semi-​​ruin that ended abruptly in nothingness, it was at the close of day and a shaft of sunlight shone into one of the caves and lit up a niche that must have been for a votive offering in ancient times – the Etruscans were sun worshippers in the old sense of the term.”

Local artisan Mimmo rebuilt the external walls and windows to the original plan and he and his brother manhandled enormous beams into place using a pulley system (as the original builders must have done) and put the roof on. Then all the rooms were fully restored and equipped with every modern comfort, while retaining as much of the 16th-​​century plan as possible, together with many distinctive features.

If you peer at the windows in the photo above (which was taken late on a winter afternoon, hence all the shadows of bare branches) you can see the remarkable thickness of the walls: great for keeping out the heat of high summer, and the windows have internal shutters too.

“Arriving at Capena and seeing the old fortified monastery that has been converted into a wonderful apartment was fantastic! Walking around the monastery complex in the evening was really magical …”
Katie Warner & Paul Hayes, London, UK

The view of the valley

The full-​​height windows on both floors of Casa Galilei overlook the Santa Lucia valley. In April and May the valley is full of cuckoos calling. Sometimes you can see and hear the owls hunting at night. Wild boar also live in the valley and in one memorable year came up to the village square to forage for food.

If you were to stay at Casa Galilei for 12 months – and you might be tempted to! – you could watch the sun set over the other side of the valley at a different point every evening. For the first half of the year it sets a little further north each day, and then moves back again after the summer solstice. Of course, everyone knows the sun behaves this way in the northern hemisphere but rarely does one benefit from such a perfect observation point.